Пайдалы кеңестер мен ұсыныстар
Полезные советы и рекомендации 24.07.2019

Тамақ өнеркәсібінде нитраттар мен нитриттер консерванттар мен түсті күшейткіштер ретінде пайдаланылады. Нитраттар-минералды азот тыңайтқыштары ретінде пайдаланылатын азот қышқылының тұздары. Нитраттардың жоғары дозалары улы, олар кумулятивті әсер жасай отырып, ағзада жинақтауға қабілетті. Өсімдіктерде нитраттар әрдайым кездеседі,өйткені олар кез келген өсімдік организмінде азот табиғи көзі болып табылады. Алайда, адам ағзасында олар белгілі бір жағдайларда нитриттер және денсаулыққа теріс әсер ететін басқа қосылыстар болуы мүмкін.

Нитриттер асқазан-ішек жолдары ісіктерінің пайда болуына ықпал етеді және токсиндер шығаратын зиянды ішек бактерияларының дамуын тудырады, бұл ағзаның улануына әкелуі мүмкін.

Енді кішкентай балаларға неге көкөніс беруді ұсынбайтыны түсінікті шығар, оларды өсіру кезінде минералды тыңайтқыштар қолданылған, тіпті оларда нитраттар рұқсат етілген шектерде болғанда да.

Сондықтан біз көкөністер мен жемістерді сатып алу және олардан тағам дайындау кезінде көмектесетін бірнеше пайдалы ұсыныстар дайындадық:

  • Көкөністерді дайындағанда, көкөністің "құйрығын" кесіңіз. Оларда нитраттар ең үлкен (әсіресе қызылша, шалғам, сәбіз және қияр);
  • Кабачкаларда нитраттар тікелей қабықтың астына шоғырланады. Сондықтан оны қалың қабатпен кесу керек;
  • Ақ қырыққабатта жоғарғы жапырақтарды алып тастаңыз, олар нитраттардың жоғары дозасын қамтиды;
  • Жаңа піскен жасыл, нитраттар түбіршектерде және сабақтарда шоғырланған. Оларды кесу қажет. Сонымен қатар, көктерді қолданар алдында кесуге тырысыңыз, өйткені 10 минуттан кейін оттегінің және микроорганизмдердің әсерінен нитраттар нитриттерге (яғни уыттарға) айнала бастайды.);
  • Қарбыздағы нитраттардың құрамы жемістен азаяды.
  • Қарбыз сатып алып, бірден кесік жасамаңыз. Лас қарбыз, сатушының лас қолдары, лас пышақ - дизентерияға дейін қандай да бір ішек инфекциясын ұстау болашағы. Қолданар алдында қарбызды ағынды сумен жуу керек.
  • Қарбызды таңдап, жеміс қорабына назар аударыңыз. Ол құрғақ болуы керек. Қарбызды ұстаңыз-дыбыс "дыбыссыз"болуы керек.
  • Жалбыз өнімдерін сатып алмаңыз. Жалбыз қауыны горчат, ал қарбыз дәмі айтарлықтай нашарлайды.

"Ұлттық сараптама орталығы" ШЖҚ РМК бастығы»
Алматы облысы Іле ауданы бойынша
Медетов Н.Туралы.
Зертхана маманы
Г. Т. Базилбаева